Image may be NSFW.
Clik here to view.
En av de stora anledningar till att jag bloggar är att kunna dela tankar som troligtvis andra också tänker men inte nödvändigtvis pratar om högt. Något som jag tänker på nästintill varje dag, men som jag ALDRIG pratar om, är fittan. Därför är jag särskilt glad att Sara Haraldsson, som bl.a. driver podcasten “Fan vad fittigt“, gästar mig idag med ett inlägg om fittan, mens och träning. Jag tror, nej jag är bombsäker, på att du kommer känna igen dig i hennes inlägg.
Om fittan, mens och träning
Jag simtränade under min uppväxt. Från det att jag bara var ett par äpplen hög tills att jag gick ut högstadiet spenderades många timmar i bassängen. Jag var ingen elitsimmare, men tränade som mest 4 tillfällen i veckan. Jag var 12 eller 13 (minns inte riktigt) när jag fick min första mens. Idrottsutövare som är kvinnor kan ibland uppleva ett mensen blir ett hinder för träningen, kanske framförallt när en är ung. Detta problem blir extra aktuellt när träningen sker i vatten. Där finns bara två alternativ: tampong eller hålla sig på torra land tills mensen är över, vilket i sin tur innebar att förlora ca 4 träningstillfällen per månad. När jag fick min första mens och skulle gå på min första träning var min mamma supertydlig: det är inga problem att idrotta med mens. Hon visade hur en tampong skulle användas och skickade iväg mig till träningen. Jag är väldigt tacksam för att hon från dag ett visade att mens inte behöver innebära att jag inte kan leva mitt liv som vanligt, att det endast behövde vara ett hinder om jag hade ont eller om jag lät det vara det. Samma sak gällde inte för alla mina kompisar. Jag hade träningskamrater som i flera år efter att det hade fått mens hoppade över en veckas träning i samband med mens, månad efter månad, vilket så klart innebar ett hinder i deras utveckling.
Nu tränar jag inte lika ofta i vatten och har sedan länge övergett tamponger till förmån för den mer fitt-, miljö- och ekonomivänliga menskoppen. Nu, när jag framförallt springer, känner jag mig i stort sett aldrig hindrad av min mens, utan ofta är en löprunda det bästa alternativt till värktabletter vid eventuell mensvärk. Sedan är så klart alla olika, vissa har betydligt mycket mer mensvärk än vad jag har och det är saker som dessa vi behöver prata mer om!
Trots att ungefär hälften av jordens befolkning är kvinnor och väldigt många av dem har mens så är det och annat som relaterar till fittan väldigt tabubelagda ämnen. Jag har inga minnen av att våra tränare pratade med oss om mens. Jag minns en lektionstimme i mellanstadiet då killarna fick prata med magistern som var man och vi tjejer fick prata med den skolsköterskan som var kvinna. Hon pratade om hur naturligt det var med mens och så fick vi doppa tamponger och bindor i äppeljuice för att se hur mycket de kunde absorbera. Fram tills för ett par månader sedan var detta mitt allra längsta samtal om mens. Men i oktober startade jag tillsammans med två vänner en podcast som heter Fan vad Fittigt. Vårt tredje avsnitt handlade om mens. I mer än 75 minuter (nedklippt till ca 45 i podden) pratade vi mens, mensskydd, knäppa situationer som var jobbiga då men roliga nu, om endometrios (mensrelaterad sjukdom som ca 10% av alla kvinnor lider av) och massa annat som hade med mens och fittan att göra.
Vissa tycker att det är skämmigt att prata om mens och om fittan. Vissa vänder sig mot hela samtalet för att de inte vet vilka ord de ska använda (fittan känns vulgärt, snippa känns barnsligt och vagina för kliniskt). Jag pratar nog väldigt mycket mer om mens och fittor än de flesta jag känner, och visst blir det ibland lite fnittrigt, men sällan skämmigt. Mest väldigt intressanta diskussioner och att det känns himla skönt att veta att en inte är ensam om allt det som händer en.
Idag skriver Kerstin Säthil och Julia Fridmar, genusvetare vid Göteborgs universitet, en artikel på SVT Debatt om att vi måste våga prata mer om fittan. Läs den här och in och diskutera och dela med er på Twitter under #fittuppropet

Ses på Twitter och i löparspåret!
—-
Tack Sara! Gillar du hennes inlägg tycker jag att du ska följa Sara på Twitter för mer klokskap!
The post Om mens, fittan och träning – Gästinlägg av Sara Haraldsson appeared first on Saras Workout.